Houden van jezelf

Moet je eerst van jezelf houden voor je van iemand anders kan houden? Is uit het oog ook uit het hart?
Onze jonge filosofen zochten samen naar antwoorden…

Moet je eerst van jezelf houden voordat je van iemand anders kan houden? De kinderen vinden van niet. Ze halen voorbeelden aan van mensen die niet van zichzelf (lijken te) houden, maar toch van anderen houden.

Ze vinden dat iedereen geboren wordt met ‘zelfliefde’ en dat je later leert dat je dat waard bent (dat je van jezelf mag houden) of dat je het net afleert. Emile brengt aan dat het misschien (even) moeilijker is om van jezelf te houden als je iets verkeerd deed of als mensen boos op je zijn.

Je moet een zekere slimheid hebben om te beseffen dat je van jezelf moet of mag houden vinden de kinderen. Je moet er over kunnen nadenken…

Tenslotte ligt er nog de vraag of je van jezelf kan leren houden als je dat van nature uit moeilijk vindt…

Wordt vervolgd!

Vik beeldt een spreekwoord uit… kan je raden wat het is?

Alyne en Sam noteren naar wie hun hart uitgaat: naar familie, vrienden, dieren, …

Emilie toonde zich straf en moedig in het metagesprek. Jacques zegt van een koe te houden (Heidi, nvdr), van zijn familie en van zijn eigen hart!

Mama’s, papa’s, oma’s en opa’s die hun filosofen kwamen halen kozen zelf ook een spreuk van het hart…

Welke spreuk over het hart spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten!

We beelden deze spreekwoorden uit. “Iemands hart stelen” kreeg hilarische verklaringen en het “Uit het oog, uit het hart”, vinden de kinderen maar onzin De waarheid komt uit een kindermond?

De chocolade hartjes werden uitgedeeld aan de filosoof die het gesprek op een bijzondere manier verdiept heeft. Vandaag was de winnaar: Jacques! Omdat hij liefde voor anderen naast liefde voor zichzelf zetten.

Wil jij met ons mee filosoferen?

Ook zin om je brein uit te dagen en samen na te denken over het leven?
Schrijf je in en ontdek of het iets voor jou is.