Opleidingen

Workshops Filosofie

Ontdek ons zomeraanbod 2024. Je kan aan elk weekend apart deelnemen, maar een combinatie van de verschillende weekends is ook mogelijk.

De workshops gaan door in de Plankstraat 13, 3800 Sint-Truiden. 

Workshop 1: zaterdag 17 augustus – zondag 18 augustus 2024

FILOSOFEREN KAN JE LEREN

Een praktische introductie in ‘de kunst van het filosoferen’ waarbij je achteraf zelf meteen aan de slag kan. Dat is mogelijk!
We ontdekken eerst wat filosoferen allemaal kan betekenen, maken duidelijk hoe je te werk moet gaan, zoeken samen naar de toepassingen en gaan zelf meteen aan de slag. Het is vooral een kunst die je kan leren.

Voor wie met groepen werkt in alle mogelijke sectoren (onderneming, zorg, onderwijs, overheid, enz.) is het een uitzonderlijke manier om mensen zich tot elkaar te laten verhouden in een unieke ‘verstandhouding’.

“Wie filosofeert verandert zichzelf, de ander, de wereld…”

Aanvang zaterdag 17 augustus (van 9 tot 17u) – zondag 18 augustus (9u tot 13u).

Begeleiding: Márnix Vanlangenaeker 

Kostprijs: 220 Euro per deelnemer. Prijs is inclusief drankjes en snacks en de lunch op zaterdag. Exclusief logies.

Locatie: Plankstraat 13, 3800 Sint-Truiden

Workshop 2: vrijdag 30 augustus – zaterdag 31augustus – zondag 1 september 2024

FILOSOFEREN MET MICHEL FOUCAULT

Michel Foucault is een van de meest opmerkelijke filosofen uit Frankrijk van de vorige eeuw. We maken kennis met zijn bijzondere persoonlijkheid, duiken diep in zijn filosofie, maar gaan vooral aan de slag met zijn inzichten die voor elk van ons een impact kan/zal hebben.

Dit weekend start op vrijdagavond en eindigt op zondagmiddag. De eerste avond wijden we aan de persoon(lijkheid) van Foucault. Op zaterdag gaat de voormiddag over zijn filosofische inzichten en vernieuwend denken. Daarna gaan we filosoferend aan het werk om voor onszelf betekenis te geven aan deze ontmoeting met Foucault.

Michel Foucault is niet alleen een intrigerende filosoof, maar meer dan ooit inspirerend om beter de tijd waarin we leven te begrijpen en zelf op zoek te gaan naar mogelijke veranderingen voor onszelf en voor de samenleving van vandaag.

Voor dit zomers filosoferen met Foucault maak je je vrij op vrijdagavond 30 augustus van 18u tot 21u30, zaterdag 31 augustus van 9u30 tot 17u en op zondag 1 september van 9u tot 13u.

Begeleidende filosoof: Márnix Vanlangenaeker

Kostprijs: 250 Euro per deelnemer. Prijs is inclusief drankjes en snacks en de lunch op zaterdag. Exclusief logies.

Locatie: Plankstraat 13, 3800 Sint-Truiden

PRAKTISCHE INFORMATIE WORKSHOPS

SCHRIJF JE METEEN IN

Over hoe het leven symbool staat voor zichzelf

een bewijs dat filosoferen meer doet dan vragen stellen

Wouter Fimmers

Hoe doen zij dat toch, afgesloten tussen vier veilige muren mij de hele wereld laten zien? Hoe doen zij dat toch, mij meenemen op het juiste spoor, terwijl ik niet tijdig het perron bereikte? Hoe doen zij dat toch, zonder truken hun doos openen en mij met verwondering laten zien dat hetzelfde leven er helemaal anders in zit? Hoe doe ik dat toch, telkens boven geraken ondanks gewankel op de trap?


Moed, dat was het: wankelmoed. Perspectivistische lenigheid. En nu ook veranderkunde! Zij kunnen dat, met enkele druppels van hun water mij laten openbloeien, mij laten groeien. Zij kunnen dat, mij omarmen hoewel ik nooit twee keer dezelfde roos wil zijn. Zij kunnen dat, ineens het hele boeket schikken en tussen alle doornen hun eigen angel prikken. En passant, alsof het niets is, leren zij mij door de modder ploeteren om heldere schoonheid te zien, zij kunnen dat.
Zo vervelend het was om er te geraken, zo boeiend was het weer om er te zijn. Om te mogen zijn. Samen te mogen zijn, en te verblijven in vragen die blijven. Het kan geen toeval zijn dat ik steeds mag plaatsnemen in het hoofd van het huis. Dit is niet verdiepen, wel verhogen. Kennis vergroten zonder de honger te stillen, al zou dat niet lukken zonder smakelijk buffet.


Het is verwonderlijk dat als zij Chinees praten, zij wel degelijk iets verduidelijken. De welwillendheid een taal te spreken die gedeeld wordt, maakt niet dat wij elkaar van de eerste keer verstaan, en toch begrijpen wij de komma die we zoeken, het puntje op de i. Het is wonderbaarlijk dat een lift onze route versnelt, en wij toch op verrassende punten moeten vertragen omdat we verloren zijn gelopen. Het is een wonder dat wij niet wetend telkens andere wonderen baren dan waarvan we dachten zwanger te zijn. Zonder gemor en gemaar voegen wij toe. Zo laten wij tegenstellingen vervagen.


Zij Doen!Denken! Zij laten geen bestemming zien, bestemmen doen ze echter wel. Ik kom al lang niet meer alleen voor de philosophia, nu ben ik hier ook voor de philia. En dat hoef ik niet verder uit te leggen. Ik zou dat ook niet kunnen, al vroeg men er mij naar. Toch is het ook niet erg het hierover oneens te zijn met elkaar.
Hoe doen zij dat toch, de weg vooruit steeds anders lopen? Ik wil het blijven onderzoeken, zonder het ooit helemaal te weten. Misschien is dat wel mijn definitie van hopen.