OPLEIDING FILOSOFISCH GESPREKSLEIDER OP 4 WOENSDAG NAMIDDAGEN

OPLEIDING FILOSOFISCH GESPREKSLEIDER OP 4 WOENSDAGNAMIDDAGEN

Wie wil leren moet DOEN! Deze opleiding om een groep filosofisch te begeleiden is vooral gericht op de praktijk. Je krijgt een stevige theoretische basis in de eerste bijeenkomst. En met de groep word je aangemoedigd en ‘filosofisch’ gesterkt om zelf (meteen) aan de slag te gaan tijdens de volgende woensdagnamiddagen. Aandacht voor goed argumenteren maakt ook deel uit van deze vier namiddagen.

Ontspannen, maar toch intensief! Toegankelijk voor iedereen met de goesting om te filosoferen (met een divers pallet aan doelgroepen). Vooral op onderwijs afgestemd, maar ook voor andere sectoren. De begeleiders houden rekening met de context (beroepsprofielen) van de beperkte deelnemers. 

Het aantal deelnemers is beperkt om iedereen voldoende aan bod te laten komen en voldoende zelfzeker te ‘maken’ om onmiddellijk je leerervaring in de praktijk te brengen! *

* (Minimaal vereist aantal deelnemers is 8 personen om de cursus op een pedagogisch verantwoorde manier te laten doorgaan).

gespreksleider

Praktisch: woensdag 28 sept, 5 okt, 19 okt en 26 okt 2022. Telkens van 13 tot 17 u.

Locatie:
Begijnhof 58/60 in 3800 Sint-Truiden

Deelnameprijs:
319€ per persoon.
Dit omvat het lesmateriaal, de docenten, locatie en de koffiebreaks.

Docenten:
– Márnix Vanlangenaeker
– Mattias Van Robays

PROGRAMMA

Woensdag 28 sept 2022:  Mattias & Márnix – Algemene inleiding FG en voorbeeldgesprek en voorbeeld filosofisch onderzoeksplan. (Met andere woorden de hele cursus met de tools om onderzoeksplan aan te vatten en concrete goede voorbeelden.) We eindigen met een voorbeeld filosofisch gesprek waarover al meteen gereflecteerd wordt. 

Woensdag 5 okt 2022: Mattias OF Márnix – Onderzoeksplannen begeleiden, oefensessies met focus op procedurele vragen; eindigend met argumentatie leer.

Woensdag 19 okt:  Mattias OF Márnix (wanneer Mattias tweede kiest, komt Márnix derde of omgekeerd) – Oefensessies met focus op procedurele vragen en argumentaties (vooraf korte herhaling argumentatieleer met extra oefeningen).

Woensdag 26 okt: Mattias & Márnix: Oefensessies voor filosofisch gesprek met aandacht voor inhoudelijke vraagstelling (=onderzoeksplan), goede argumentatie, procedurele begeleiding en minimale aandacht voor leerlijn. Afronding. 

inschrijven

Schrijf je via onderstaand formulier in voor onze cursus filosofisch gespreksleider.

Wouter Fimmers, leraar theater DKO en zelfstandig ceremoniespreker, deelnemer zomerschool 2021 getuigt:

 “Ik voelde me altijd al aangetrokken tot het filosoferen, maar ik was bang om eraan te beginnen. Onterecht zo bleek al snel. Zonder noodzakelijke voorkennis biedt de zomerschool van Doen!Denken! een ideale opstap om met het filosoferen aan de slag te gaan. Het enthousiasme waarmee een hele nieuwe wereld werd geopend, zindert nog na. Inmiddels filosofeer ik graag met mijn leerlingen, maar ging ik ook al in gesprek met de klas van mijn dochter. Al dient het filosoferen tot niets, het leidt tot heel veel. De verbinding die ontstaat tussen de deelnemers van een filosofisch gesprek vind ik wonderbaarlijk. Om nog maar te zwijgen van de wijze inzichten die kinderen in zich dragen. Geen kennis te hoeven aanreiken, maar de kinderen hun wijsheid zelf te laten ontdekken, is telkens opnieuw spannend.”

doen denken